David Tennant

[+]

De cybermannen zijn met de Daleks de meest volhardende tegenstanders van De Doctor. Ze waren oorspronkelijk mensen van de planeet Mondas, een tweelingplaneet van de Aarde. Door een explosie raakte de planeet op drift en verdween deze uit ons zonnestelsel.

Door de ingrijpende veranderingen die dit met zich meebracht waren de bewoners genoodzaakt zich aan te passen. Zij deden dit door hun delen van hun lichaam te vervangen door machinale onderdelen, waardoor ze in feite cyborgs werden. Dit leidde er tevens toe dat de cybermannen een logisch berekenend en nauwelijks emoties tonend volk werden.

De cybermannen zijn gering in aantal en opereren daarom vaak op de achtergrond: ze zetten hierbij robots of menselijke handlangers in. Ze proberen anderen over te halen zich bij hen aan te sluiten door middel van zogenaamde cyberconversies. Ze kunnen met hun handen iemand onder stroom zetten en hebben de beschikking over een uitgebreide collectie wapens. Een typisch cybermanwapen is de cybermat; kleine op afstand bestuurde cybernetische wezens, die doen denken aan metalige zilvervisjes.

De cybermannen werden bedacht door Kit Pedler en Gerry Davis in 1966 en verschenen voor het eerst in de reeks The Tenth Planet, de laatste afleveringenreeks met de originele Docter William Hartnell.